Waar ben je naar op zoek?

Sluit venster
Voorwoord

Margreet Plug

Voorwoord

Goede doelen zijn onmisbaar voor een veerkrachtige en pluriforme samenleving. Ze bieden  niet alleen hulp waar dat nodig is, maar signaleren ook maatschappelijke knelpunten, agenderen belangrijke thema's en geven een stem aan wie anders niet gehoord worden. Die waardevolle rol verdient erkenning en ruimte. Juist nu, in een tijd van toenemende maatschappelijke uitdagingen, staat die ruimte onder druk, door aangekondigde bezuinigingen en het ter discussie stellen van fundamentele rechten en vrijheden van maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld als het gaat om demonstratierecht en toegang tot de rechter. 

Ook in 2024 zette Goede Doelen Nederland zich samen met haar leden en partners in voor het versterken van de positie van goede doelen. Via publicaties, media en stevige belangenbehartiging brachten we de meerwaarde van de sector onder de aandacht. In maart presenteerden we in Nieuwspoort de publicatie 'Wat maakt goede doelen onmisbaar voor onze samenleving', waarin zes essentiële functies van goede doelen centraal staan. Deze publicatie vormt een krachtig pleidooi voor de erkenning van de waarde van de sector. Deze boodschap kreeg extra verdieping tijdens de jaarlijkse Goede Doelen Lezing, waarin filosoof Lammert Kamphuis sprak over de verbindende kracht van goede doelen in een gepolariseerde samenleving. 

Belangenbehartiging stond dit jaar hoog op de agenda. Een belangrijk onderwerp was de aangekondigde beperking van de giftenaftrek. Dankzij de gezamenlijke inzet van partijen binnen en buiten de sector werd een groot deel van deze voorgenomen bezuiniging teruggedraaid. In verschillende wetgevingstrajecten, onder meer in het kader van de Consumentenagenda, hebben we met succes maatwerk voor goede doelen bepleit. 

We investeerden in toekomstbestendige fondsenwerving. We droegen bij aan de herziening van de Code Telemarketing, stimuleerden kwaliteit via audits, handreikingen en masterclasses, en ondernamen actie richting commerciële opzegdiensten. Met het nieuwe Deskundigenpanel Nalaten en een praktische handreiking ondersteunen we leden bij complexe vraagstukken rondom schenken en nalaten. 

2024 was ook een jaar van ontmoeting, kennismaking en vernieuwing. Socutera vierde haar 60-jarig jubileum en de terugkeer van de Socutera Award werd aangekondigd. De Academie groeide. Tijdens bijeenkomsten over onder meer impactgericht werken, cybersecurity, schenken en nalaten, kwamen leden samen om kennis uit te wisselen. Ook vond het eerste studio-webinar plaats in onze eigen studio, over nieuwe vormen van vrijwillige inzet. Een hoogtepunt was het Kennisfestival in november met het thema 'Vier de verandering'. Met een ledenparticipatie van 86% kijken we terug op een actief jaar. 

Als branchevereniging blijven we bouwen aan een toekomstbestendige sector die transparant werkt, professioneel opereert en midden in de samenleving staat. Met optimisme én realisteitszin volgen we de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, de publieke opinie en financiering. Het afgelopen jaar laat zien hoe belangrijk het is dat we als sector samenwerken, onze stem laten horen en opkomen voor de randvoorwaarden die goeddoen mogelijk maken. 

Alleen door samen op te trekken - met onze leden, partners, overheid, politiek en samenleving - kunnen we zorgen dat goede doelen hun maatschappelijk werk onafhankelijk, transparant en met impact kunnen blijven doen. 

Dank aan al onze leden, partners en betrokkenen voor het vertrouwen en de samenwerking. Samen blijven we ons inzetten voor een rechtvaardige wereld. 

 

Margreet Plug | directeur - bestuurder 

Ingrid van Engelshoven | voorzitter raad van toezicht                                     
                                 

 

Amsterdam, juni 2025 
 

Top