Speerpunt 4
Thuis voelen en professionalisering
Onze ambitie is: een vereniging te zijn waar leden en branchegenoten kennis opdoen, bij willen horen, zich thuis en betrokken voelen ongeacht de omvang van hun organisatie, hun werkterrein en fase van ontwikkeling en waarin zij actief participeren.
Verenigingsstrategie
In het voorjaar van 2024 zijn we gestart met het ontwikkelen van een strategie voor de vereniging voor de periode 2026 – 2029. We hebben gesproken met diverse wetenschappers van een aantal universiteiten (René Bekkers, Pamala Wiepking, Arjen de Wit, Lucas Meijs en Sara Kinsbergen) en met de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Karen van Oudenhoven. Daarnaast organiseerden we sessies met stakeholders en meerdere bijeenkomsten met een aantal leden. Met deze leden en stakeholders zijn we op zoek gegaan naar toekomstbeelden over de sector aan de hand van specifieke vragen. Hoe ziet onze sector er op de langere termijn uit en welke ontwikkelingen zijn hierin bepalend? Ook hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de trends en ontwikkelingen in de sector waarbij gebruik is gemaakt van diverse bronnen, zoals eigen markt- en ledenonderzoeken, statistische informatie en publicaties van bijvoorbeeld CBS en Eurostat, wetenschappelijk onderzoek en literatuur. Nadat de diverse sessies met leden en stakeholders hadden plaatsgevonden, is er nog een vragenlijst onder de leden uitgezet. Tijdens de ledenvergadering in november zijn de eerste uitkomsten van de enquête gepresenteerd. Het proces wordt in 2025 vervolgd.
Ledenparticipatie algemeen
We hebben ons als concreet doel gesteld dat minimaal 80% van de leden op de één of andere manier via deelname aan kennissessies, trainingen, webinars, ALV’s, commissies & werkgroepen en andere vormen van ledeninbreng, netwerk en onderzoek participeert.
Dit doel is met 86% participatie behaald.
Communities
Binnen de vereniging functioneert een aantal online communities. Hier stellen leden vragen aan vakgenoten en delen zij actief hun kennis. In 2024 zijn er 143 vragen en 375 antwoorden via de communities met elkaar gedeeld. De meeste vragen komen van medewerkers bedrijfsvoering & financiën (34), marketing & fondsenwerving (41) en HR (256).
Onderzoek onder leden
Sinds maart 2024 maken we gebruik van een online onderzoeksplatform om daarmee met regelmaat feedback op te halen van leden. Het wordt onder meer ingezet voor de evaluatie van diverse events, workshops & bijeenkomsten (zoals het Kennisevent), maar ook voor onlineonderzoek onder leden zoals bijvoorbeeld de Flitspeiling afbouw huis-aan-huis werving door zzp’ers, ziekteverzuimcijfers onder leden, inventarisatie deelname aan de Pilot HR Adviseur en onderzoek met betrekking tot commerciële opzegservices en de giftenaftrek.
Bijeenkomst met nieuwe leden
Er hebben 3 bijeenkomsten specifiek voor nieuwe leden plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten zij elkaar en worden zij wegwijs gemaakt in de vereniging en de laatste ontwikkelingen in de sector.
Directeurenkring
We organiseerden twee Directeurenkringen. De Directeurenkringen zijn specifiek voor directeuren van lid organisaties. Tijdens de bijeenkomsten bespreken we onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van de sector. De Directeurenkring in september stond in het teken van het voeren van procedures tegen de overheid. De Directeurenkring in november, voorafgaand aan de ALV ging over samenwerking tussen een goed doel en een bedrijf.
De Academie
De Academie bestaat sinds medio 2020 en bundelt het volledige kennisaanbod van Goede Doelen Nederland op een centrale plek. Alle kennissessies, webinars, workshops en trainingen zijn samengebracht onder één merknaam en ingedeeld per thema. Het doel was om minimaal 50 bijeenkomsten te organiseren. Deze doelstelling is gehaald. Het totaal aantal bijeenkomsten en kennissessies in 2024 bedroeg 85.
Diverse bijeenkomsten uitgelicht
Socutera jubileum
In oktober 2024 vierde Socutera haar 60-jarige jubileum samen met leden en stakeholders in het theater van Beeld & Geluid in Hilversum. Onder leiding van moderator Patrick Lodiers blikten we terug op de betekenis van Socutera voor goede doelen.

Ronde tafel Impactgericht werken
Op 18 juni organiseerden we samen met een aantal van onze leden een bijeenkomst met als hoofdvraag: hoe kun je als goed doel je impact beter meten en vergroten? Deelnemers van 24 verschillende goede doelen kwamen bij elkaar om kennis te delen en inspiratie op te doen over impactgericht werken. De bijeenkomst leverde waardevolle inzichten en contacten op die de leden helpen hun impact te vergroten.
Online kennissessie over cybersecurity voor bestuurders van goede doelen
Op 25 september organiseerden wij samen met leverancier The Trusted Third Party (TT3P) een kennissessie over de rol en verantwoordelijkheid van bestuurders in het bevorderen van cyberveiligheid. Bestuurders van ruim 40 goede doelen namen deel aan de sessie.
Webinar - Vrijwilliger of tijdgever: nieuwe vormen van vrijwillige inzet uit de wetenschap
In het voorjaar van 2024 is opname apparatuur aangeschaft om zelf webinars- en podcasts met hoge kwaliteit op te kunnen nemen. Op 2 oktober vond het eerste studio-webinar plaats.
Kennis- en netwerkbijeenkomst Telemarketing
Op 10 oktober organiseerden we een kennis- en netwerkbijeenkomst telemarketing waar goede doelen zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Hartstichting, Plan International NL en de Nierstichting hun succesvolle telemarketingcampagnes en strategieën deelden.
Masterclasses
Goede Doelen Nederland introduceerde in 2024 voor de eerste keer een exclusieve reeks Masterclasses met experts op het gebied van fondsenwerving van diverse goede doelen. Deze Masterclasses zijn exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze leden. Aan het Masterclassprogramma werken ervaren fondsenwervers mee die hun sporen hebben verdiend bij lid organisaties zoals Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Plan International en HIVOS. Uitgangspunt van de Masterclasses is dat deze vanuit de praktijk door ervaren fondsenwervers voor fondsenwervers ontwikkeld en gegeven worden. Op deze manier dragen wij bij aan de deskundigheid van medewerkers bij onze leden. In 2024 werden twee Masterclasses ontwikkeld: een Masterclass Kanaalmanagement Telemarketing & Face-to-Face en een Masterclass
Basics van een Particulier Fondsenwervingsprogramma.
Schenken en nalaten
We organiseerden verschillende kennissessies over schenken en nalaten. In februari was er een webinar ‘Aan de slag met nalatenschapswerving’ met Elsbeth Takkenberg (adviseur grote giften & nalatenschappen) en Manda Wassenaar (relatiemanager nalatenschappen bij Amref Flying Doctors) en een bijeenkomst over de Handreiking Nalaten met Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. In april was er een kennissessie ‘Financieel veilig ouder worden’ met Nickey Smelt van Executeursdiensten.
Bedrijfsvoering & financiën
In samenwerking met de Commissie bedrijfsvoering & financiën hebben wij het CFO-netwerk opgericht. CFO’s van de grootste lid organisaties kunnen hierin participeren. In juli heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden over datagericht werken.
Bijeenkomst op de Impact Fair
In 2024 vond de eerste editie van de Impact Fair plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de bedrijvendag organiseerden wij, samen met onze leverancier PostNL, een bijeenkomst over duurzaamheid. Daarnaast hebben we op de fair onze uitgave ‘De zes functies van goede doelen’ gepresenteerd.

Beloning en onderzoek
Human Capital Group deed, zoals ieder jaar, onderzoek naar de salarisindexatie onder de leden van Partos en Goede Doelen Nederland. In totaal beantwoordden 111 organisaties vragen over de toegepaste en verwachte salarisstijging voor de jaren 2024 en 2025. De resultaten van het onderzoek bieden goede doelen handvatten bij het bepalen van de salarisindex voor het komende jaar.
Integriteit
Integriteit is een thema dat blijvend aandacht vraagt van alle leden. Goede Doelen Nederland ondersteunt haar leden op dit gebied door het aanbieden van handreikingen, workshops en trainingen. Dit doen we in nauwe samenwerking met Partos. In 2024 werden twee trainingen op het gebied van integriteit – morele oordeelsvorming - aangeboden. Lid organisaties kunnen gebruikmaken van de twee externe vertrouwenspersonen die we aanbieden via de met Gimd gemaakte afspraken. Goede Doelen Nederland en Partos bieden hun leden bovendien een collectief klokkenluidersmeldpunt. In 2024 waren hier 52 organisaties bij aangesloten.
Kennisfestival
Op donderdag 7 november vond het Kennisfestival plaats in de Eenhoorn in Amersfoort. ‘Vier de verandering’ was het thema. Het programma nodigde leden uit om gezamenlijk de kracht van transformatie te omarmen en stil te staan bij de mooie successen die we als vereniging en sector boeken. Na de plenaire sessies gingen de ruim 300 bezoekers in acht groepen uiteen voor een divers programma van workshops. De workshops gaven bezoekers de kans om te ontdekken hoe zij in een veranderende wereld nieuwe generaties, bedrijven, de overheid, vrijwilligers en partners kunnen betrekken bij hun missie en sociale vraagstukken.
VU postacademische opleiding Maatschappelijke Filantropie
De opleiding Maatschappelijke Filantropie aan de Vrije Universiteit heeft, mede door onze bijdrage, een doorstart gemaakt.
Nieuwsbrieven
Goede Doelen Nederland informeert haar leden en stakeholders regelmatig over belangrijke ontwikkelingen en resultaten op het gebied van belangenbehartiging, zelfregulering, nieuwe diensten en producten, kennissessies en bijeenkomsten.
In 2024 zijn in totaal 48 nieuwsbrieven verzonden:
• dertien algemene nieuwsbrieven: openingsratio 34%, klikratio 30%;
• drie nieuwsbrieven marketing & fondsenwerving, openingsratio 39%, klikratio 37%;
• vijf nieuwsbrieven inkoop, openingsratio 41%, klikratio 28%;
• negentien nieuwsbrieven Academie, openingsratio 29%, klikratio 26%;
• vier Updates voor externe relaties, openingsratio 48%, klikratio 29%;
• vier nieuwsbrieven Bureau Nalatenschappen, openingsratio 54%, klikratio 62%.
Helpdesk
De aan de Helpdesk verbonden deskundigen geven leden desgevraagd eerstelijns gratis advies over de onderwerpen schenken & nalaten, pensioen, btw, AVG, fondsenwerving, bestuur & politiek, doelrealisatie, integriteit, impact, vermogensbeleid, juridisch, betalingsverkeer en governance. Ultimo 2024 waren er 22 externe deskundigen aan de Helpdesk verbonden. Er werden door de deskundigen 141 vragen van 89 lid organisaties beantwoord.
Goede Doelen Advies
Goede Doelen Nederland is partner van Goede Doelen Advies. Deze website geeft inzicht in bijna honderd goede, geschikte, gratis of laaggeprijsde aanbieders die goede doelen verder kunnen helpen met bijvoorbeeld vragen op het gebied van impact of fondsenwerving.
Stichting Intern Toezicht Goede Doelen
In oktober 2019 is, met ondersteuning van Nationaal Register en Goede Doelen Nederland, door een aantal toezichthouders de stichting Intern Toezicht Goede Doelen (ITGD) opgericht. ITGD geeft de professionalisering concreet handen en voeten door het voorzien in kennisuitwisseling en een netwerkfunctie voor interne toezichthouders van goede doelen. Ultimo 2024 waren er circa 70 organisaties, voor het merendeel leden van Goede Doelen Nederland, aangesloten. De directeur-bestuurder van Goede Doelen Nederland heeft inhoudelijke bijgedragen aan het programma van ITGD.
