Speerpunt 1
Zichtbaarheid van de sector
Onze ambitie is: de waarde van de sector voor de samenleving beter zichtbaar te maken en daarmee het draagvlak te bevorderen.
Media
In 2024 verschenen 29 artikelen/items met interviews of quotes van Goede Doelen Nederland in de landelijke en vak media (dagbladen, radio en tv). De artikelen gingen o.a. over de giftenaftrek, nalatenschappen aan goede doelen, de maatschappelijke waarde van goede doelen (zie afbeelding), het 60-jarig jubileum van Socutera en de Goede Doelen Lezing. Een greep uit de artikelen lees je hier.

Websites
Goede Doelen Nederland heeft twee websites in beheer: goededoelen.nl is de publiekswebsite en goededoelennederland.nl is de site voor leden en stakeholders.
www.goededoelennederland.nl - 3% meer bezoekers t.o.v. 2023
- 44.833 paginaweergaven per maand (gemiddeld).
- 9.083 bezoekers per maand (gemiddeld).
- 38,1% bezoekt de website via de mobiele telefoon en 60,2 % via de desktop.
- Meest bezochte pagina's: vacatures, homepage en de pagina over de directiesalarissen.
- 1,5% van de bezoekers op deze website komt via LinkedIn.
www.goededoelen.nl - 13% minder bezoeker t.o.v. 2023
- 63.500 paginaweergaven per maand (gemiddeld).
- 14.567 bezoekers per maand (gemiddeld).
- 46,9% bezoekt de website via de mobiele telefoon en 50,8% via de desktop.
- Meest bezochte pagina's: goede doelen overzichtspagina, vacatures en nieuwspagina.

Inzet social media
LinkedIn Goede Doelen Nederland
Via het posten van content op het LinkedIn account van Goede Doelen Nederland laten wij zien waar wij ons als brancheorganisatie zoal mee bezighouden en welke resultaten ons werk heeft opgeleverd. Het LinkedIn account van Goede Doelen Nederland kreeg er afgelopen jaar 1.068 nieuwe volgers bij en kwam daarmee op een totaal aantal volgers van 4.595 eind december 2023. Belangrijker is de groei van het aantal reacties op onze posts, ook wel 'engagement' genoemd: die nam ten opzichte van 2023 toe met 60%.
Instagram Goede Doelen Nederland
Dit social media kanaal werd pas eind 2023 voor het eerst gelanceerd en is dus nog vrijwel nieuw. Het doel is om mensen te bereiken die werkzaam zijn bij goede doelen (leden en niet-leden) alsmede stakeholders en mensen die werkzaam zijn bij de media. Eind 2024 hadden we 237 volgers en plaatsten we totaal 151 posts.
Instagram goededoelen.nl
Ook dit social media kanaal is nieuw (introductie najaar 2023) en had eind 2024 345 volgers. Op dit kanaal delen we nieuws over het werk van goede doelen (van onze leden), plaatsen we impact- en vrijwilligersverhalen van onze leden en delen we informatie over andere relevante onderwerpen zoals doneren en schenken en nalaten.

Publicaties
'Hoe zit het? Introductie in de sector van goeddoen'
In het 1e kwartaal van 2024 verscheen de herdruk van de populaire publicatie 'Hoe zit het? Introductie in de sector van goeddoen'. Voor anderstaligen verscheen er in het najaar een digitale Engelse versie. De publicatie is bedoeld om iedereen die met de goededoelensector te maken krijgt of daarin werkzaam is, wegwijs te maken.
Goede Doelen Gids
De Goede Doelen Gids verschijnt 1x per twee jaar. Er is een gedrukte én een digitale versie. In 2023 verscheen de meest recente uitgave. Nieuw is dat in 2024 de digitale uitgave van de gids ieder kwartaal is geactualiseerd. Ieder kwartaal werd de meest bijgewerkte digitale versie ge-upload op de website goededoelen.nl en goededoelennederland.nl. De gids biedt algemene informatie over schenken en nalaten aan goede doelen. Daarnaast voorziet de gids in informatie over goede doelen, zodat iemand die overweegt een goed doel te steunen, een weloverwogen keuze voor een goed doel kan maken.
De Goede Doelen Lezing door Lammert Kamphuis
Op 7 oktober vond de jaarlijkse Goede Doelen Lezing plaats. Dit keer gaf filosoof en auteur Lammers Kamphuis een inspirerende lezing over de rol van goede doelen in een steeds meer gepolariseerde samenleving. Van de lezing verscheen eveneens een publicatie.

Publicatie kengetallen over 2023 in 'Feiten & cijfers'
Feiten & Cijfers biedt inzicht in de resultaten en het werk van de lid organisaties op basis van de sectoranalyse. Dit jaar namen 225 goede doelen deel aan de sectoranalyse, 85% van het ledenbestand van Goede Doelen Nederland. Dit is een stijging ten opzichte van het vorige jaar. De onderzoeksgegevens zijn afkomstig van het CBF. In 2023 steeg de totale doelbesteding met 10% t.o.v. 2022. De totale inkomsten namen eveneens met 10% toe.
Publicatie directiesalarissen
Per organisatie is gespecificeerde informatie over het jaarinkomen van de directeur over 2023 op basis van het verantwoordingsformat op goededoelennederland.nl gepubliceerd.
Geven in Nederland (GIN)
‘Geven in Nederland’ (GIN) is een tweejaarlijks onderzoek waarin het geefgedrag van huishoudens, erflaters, fondsen, bedrijven en loterijen macro-economisch in kaart wordt gebracht door het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Het onderzoek beschrijft de trends, analyses en achtergronden van geefgedrag in Nederland. Goede Doelen Nederland neemt deel aan de Maatschappelijke Klankbordgroep GIN van de VU. Leden van Goede Doelen Nederland geven ook input via de Interne Klankbordgroep GIN. Bovendien dragen leden van Goede Doelen Nederland voor een belangrijk deel bij aan de financiering van GIN. De 14e editie van Geven in Nederland werd op 19 juni 2024 gepresenteerd. Voor de leden werden speciale bijeenkomsten georganiseerd om hen te informeren over de resultaten van het onderzoek.
De publicatie 'Wat maakt goede doelen in Nederland onmisbaar voor onze samenleving?'
Op 21 maart 2024 presenteerden wij onze publicatie ‘Wat maakt goede doelen onmisbaar voor onze samenleving’ in het Haagse perscentrum Nieuwspoort en overhandigden het eerste exemplaar aan de politiek. Na de presentatie volgde onder leiding van Frenk van der Linden een paneldiscussie met Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA), Henk Vermeer (BBB), Nicolien van Vroonhoven (NSC), Wendy van Eijk-Nagel (VVD), Eduard Nazarski (mensenrechten, voorheen onder andere Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland) en Marianne de Visser (medisch advies, voorheen onder andere Amsterdam UMC, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) over de diverse aspecten van de publicatie. De publicatie belicht zes belangrijke functies van goede doelen. Er is ook een folder gemaakt waarin de zes functies kort worden samengevat.
