Waar ben je naar op zoek?

Sluit venster
Toekomstbestendige financiering

Speerpunt 3

Toekomstbestendige financiering

Onze ambitie is: zorg te dragen voor een verantwoorde en daarmee toekomstbestendige inzet van de diverse fondsenwervende kanalen zodat steun aan goede doelen vanzelfsprekend en breed geaccepteerd is en overheidsingrijpen wordt voorkomen; en bij te dragen aan de ontwikkeling van alternatieve financieringsmodellen en innovatie. 

Fondsenwerving 

Deskundigenpanel Nalaten 

Goede Doelen Nederland heeft een Deskundigenpanel Nalaten samengesteld, bestaande uit deskundigen vanuit diverse disciplines. Lid organisaties hebben de mogelijkheid om vertrouwelijk dilemma’s in het kader van nalaten aan het panel voor te leggen. Het panel werkt volgens de methode van 'moreel beraad' en is in juli 2024 gestart. 

Code Telemarketing herzien 

De Code Telemarketing maakt deel uit van de Nederlandse Reclame Code en is in 2024 herzien. De herziening is voorbereid met een werkgroep van de DDMA, in samenwerking met Goede Doelen Nederland en diverse stakeholders. In de herziene code is opgenomen dat de vereiste toestemming om een consument telefonisch te kunnen benaderen specifiek en concreet moet zijn en, de door de consument gegeven toestemming, transparant beschikbaar moet zijn. Giften aan goede doelen zijn, op aandringen van Goede Doelen Nederland, uitgezonderd van het schriftelijkheidsvereiste. Ook is de klanttermijn van drie jaar voor goede doelen behouden. Zij mogen op basis van de klantrelatie donateurs, vrijwilligers en diegenen die een manifestatie hebben bijgewoond, tot drie jaar na het beëindigen van de relatie nog bellen. De herziene Code Telemarketing is per 15 oktober 2024 van kracht, nadat goedkeuring door de DDMA en Stichting Reclame Code had plaatsgevonden. 

Telemarketing
Foto: Code Telemarketing is herzien

Tekort aan fondsenwervers 

In het kader van de vele openstaande vacatures voor fondsenwervers in de branche, hebben we een aantal acties uitgezet om te trachten meer potentiële fondsenwervers te interesseren voor onze branche. We zijn daarom in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van opleidingen tot fondsenwerver. We hebben met hen allerlei zaken besproken zoals, hoe kunnen we onze vacatures onder de aandacht van studenten brengen, of heeft de opleiding een banenmarkt en kan de sector zich daar presenteren, zijn er gastcolleges vanuit de sector gewenst en hoe kunnen we stageplaatsen onder de aandacht brengen. In 2024 is hieraan een vervolg gegeven. 

Donateur gerichte fondsenwerving 

Iedere twee jaar doet Dunck Loyalty onderzoek naar donateur gerichte fondsenwerving door goede doelen. Het onderzoek brengt in kaart in hoeverre Nederlandse erkende goede doelen donateur gericht werken en actief bezig zijn om donateurs te binden en te behouden. De uitkomsten van het onderzoek zijn aan de leden gepresenteerd. 61 goede doelen hebben aan dit onderzoek meegewerkt. Het volgende onderzoek is gepland voor 2026. 

Tegengaan van commerciële opzegdiensten

Er zijn diverse acties tegen commerciële opzegdiensten ondernomen. Xpendy is één van deze commerciële opzegdiensten waar veel klachten over binnenkwamen. Xpendy is op ons verzoek door een advocaat aangeschreven om de namen van onze leden van hun website te verwijderen en dat hebben zij gedaan. In november lanceerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de campagne ‘Pas op voor opzegdiensten! Opzeggen doe je zelf’ om het publiek te wijzen op de onwenselijke praktijken van opzegdiensten. Het opzeggen bij goede doelen moet eenvoudig zijn
en geen drempels opwerpen voor de donateur. Leden zijn gewezen op hun verplichtingen op dit gebied. Daarnaast is er een checklist gemaakt waarmee zij het opzegproces binnen hun organisatie kunnen evalueren en waar nodig aanpassen. We blijven hier in 2025 aandacht aan besteden. 

Face-to-face werving

Veel goede doelen maken gebruik van Face-to-Face werving (F2F): het werven van donateurs, collectanten of vrijwilligers, via straat- of huis-aan-huiswerving. Straatwerving vindt plaats in winkelgebieden of op evenementen. Huis-aan-huiswerving vindt plaats bij mensen aan de deur. De meeste goede doelen werken met een wervingsbureau. Sommigen hebben een eigen inhouse team van wervers. Goede Doelen Nederland vindt het belangrijk dat leden uitsluitend op een verantwoorde manier aan straat- en huis-aan-huis werving doen en dat wervers zich houden aan afspraken en geldende gedragscodes. De belangrijkste hiervan is de Code Fieldmarketing (CFM), onderdeel van de Nederlandse Reclame Code, die sinds 2016 alle F2F wervingsactiviteiten in Nederland reguleert. Naast deze Code hanteren leden van Goede Doelen Nederland ook de gedragscode van de Stichting Regulering Huis-aan-huis Werving. 
In 2024 is de Commissie Face-to-Face werving meerdere keren bij elkaar gekomen om te werken aan een toekomstbestendige inzet van huis-aan-huis- en straat werving. Om na te gaan of de kwaliteitsafspraken met de wervingsbureaus ook nageleefd worden, is toetsing in de praktijk (audit) van belang. Onze leden hebben hun krachten gebundeld en laten deze collectieve audits bij wervingsbureaus jaarlijks uitvoeren door DMCC, compliance specialist in privacy en klantcontact. Ook in 2024 vond deze audit plaats. De uitkomst was dat goede doelen een hoge mate van compliance laten zien in hun werving. Daarnaast houdt Goede Doelen Nederland een jaarlijkse benchmark onder de eigen leden over de inzet van dit kanaal. In 2024 was daarin het gebruik van zzp’ers een belangrijk aandachtspunt. 

Stichting Regulering Huis-aan-Huis Werving (RHW)

Om de huis-aan-huis werving verantwoord te laten verlopen werken erkende goede doelen en de wervingsbureaus met een Wervingsrooster en een gedragscode. Leden van Goede Doelen Nederland zijn verplicht om het Wervingsrooster te gebruiken zodra zij huis-aan-huis werving inzetten. Dit geldt ook voor de wervingsbureaus die in opdracht van het goede doel werken. Het Wervingsrooster reguleert en limiteert de werving aan de deur, borgt de kwaliteit van de werving en geeft het publiek en gemeenten inzicht wie, wanneer, waar aan de deur komt. 
Het Wervingsrooster en de gedragscode zijn een initiatief van Goede Doelen Nederland, Toezichthouder CBF, DDDN en VFN (brancheorganisaties van wervingsbureaus). Het beheer van het Wervingsrooster is in handen van de stichting RHW. Het plansysteem waarmee bureaus en zelfwervende goede doelen buurten reserveren voor donateurswerving is verouderd; daarom wordt er gewerkt aan vervanging. Zodra de herziene gedragscode klaar is zal deze in 2025 gedeeld worden met de diverse achterbannen. 

Lees het complete overzicht in ons Jaarverslag 2024. 

 

Top